Punksquad
Image default
Bedrijven

Jouw vetpercentage berekenen: hoeveel is gezond?

Als je wilt kijken hoe gezond je leeft, is het goed om te kijken naar je vetpercentage. Maar hoe bereken je dit precies? En welk vetpercentage is gezond te noemen? Hieronder staat de gids voor mensen die zoeken naar een manier om vetpercentage te berekenen.

Hoe werkt het berekenen van je vetpercentage?

Het menselijk lichaam bestaat voornamelijk uit vocht. Zo is dit bij volwassenen gemiddeld 55 tot 60%. Daarnaast vind je voornamelijk spieren, vet, botten en overig weefsel in je lichaam. Als je het percentage van dit onderdeel wilt weten, dan deel je het gewicht hiervan door je totale gewicht. Het gewicht van een specifiek onderdeel kan worden vastgesteld doormiddel van verschillende methodes. Zo kan je bijvoorbeeld een huidplooimeter gebruiken. Deze stelt jouw percentage lichaamsvet vast door op verschillende plekken op het lichaam de huidplooi te meten. Verder heb je de BIA-methode, die via elektrische schokjes een inschatting kan maken van het percentage vet. Dit kan omdat vet stroom minder goed geleidt dan water.

Wat is een gezond percentage?

Na het vetpercentage te berekenen, kun je jezelf beginnen af te vragen wat een gezond percentage is. Als je kijkt naar het gemiddelde, dan zie je dat mannen gemiddeld 18 tot 25% vetpercentage hebben en dat vrouwen dit hebben tussen de 25 en 31%. Vrouwen hebben een hoger vetpercentage, omdat het hormoon oestrogeen ervoor zorgt dat vrouwen meer vet opslaan. Als je boven deze waarden zit, dan heb je waarschijnlijk te maken met overgewicht. Klachten hierbij zijn suikerziekte, hoge bloeddruk, galstenen en hart- en vaatziekten. Als je eronder zit, heb je waarschijnlijk ondergewicht. Hierdoor heeft je lichaam te weinig reserves, waardoor je vaak moe en lusteloos kan zijn.

Vetpercentage berekenen