Punksquad
Image default
Dienstverlening

Het beroep elektricien, wat komt er bij kijken.

Als elektricien heb je best een bijzonder beroep. Tijdens je opleiding heb je alles geleerd over hoe elektrische installaties moeten worden aangelegd. Als je je diploma hebt behaald mag je die kennis in de praktijk brengen. Dat is best een rare gewaarwording. Want tijdens de opleiding tot elektricien heb je vooral gewerkt met nieuwe installaties. Als je als elektricien op pad bent kun je ook te maken krijgen met oude of zeer oude installaties, waarvan de werking eerst moet worden uitgezocht. Daardoor is het beroep van elektricien bijzonder afwisselend.

Analytisch vermogen van een elektricien

Sommige mensen met het beroep van elektricien houden ervan om niets anders te doen dan storingen te verhelpen. Het is elke keer weer een uitdaging om in een woning te ontdekken waardoor de storing wordt veroorzaakt. Om de oorzaak te vinden moet je over een zekere mate van analytisch vermogen beschikken. Je begint in de meterkast te zoeken en neemt logische stappen om de oorzaken van de stroomstoring één voor één weg te strepen. Uiteindelijk blijft dan alleen de echte oorzaak van de stroomstoring over. Uiteraard wordt er wel op een veilige manier gewerkt, doordat de elektricien de beschikking heeft over allerlei meetgereedschap.

Zelfstandig beroep

Veel elektriciens vinden het ook erg fijn dat ze hun werk volgens een eigen planning kunnen doen. Met name een elektricien die nieuwe meterkasten installeert heeft een groot aantal dingen die hij in de juiste volgorde moet doen. Zelf de regie houden, dingen aansluiten en vervolgens testen of er geen kortsluiting is, zorgt ervoor dat het werk van een elektricien erg afwisselend is. Daarbij komt nog dat je allerlei mensen ontmoet. Als je elektricien bent moet je dus erg zelfstandig zijn en het leuk vinden om bij elke klus weer in contact te komen met andere mensen.