Punksquad
Image default
Vervoer en transport

Rijbewijs ingevorderd uitgelegd aan iedere automobilist

Ben je op de hoogte van het feit dat jouw rijbewijs mag worden afgenomen? Het is mogelijk dat een rijbewijs ingevorderd wordt als er sprake is van een extreme situatie. Zodra jij jouw rijbewijs haalt en de bevoegdheid hebt om te rijden op de weg dan is het wel belangrijk dat jij jouw bevoegdheid behoudt. Dit doe je door ervoor te zorgen dat jij je houdt aan de verkeersregels die gelden in ons land. Daarom is het belangrijk om deze regels te kennen. Je moet als automobilist weten wat voor verkeersregels er zijn en wat de consequenties kunnen zijn als jij je niet houdt aan deze regels. Een van de consequenties is namelijk dat jouw rijbewijs wordt ingevorderd.

Onverantwoord rijden

Jouw rijbewijs wordt ingenomen door een politieagent zodra deze agent van mening is dat er sprake is van onverantwoord rijden. Dit houdt simpelweg in dat je een gevaar bent voor de deelnemers in het verkeer. Door jouw rijgedrag ontstaat het risico dat er ongelukken plaatsvinden die fatale gevolgen kunnen hebben. Houd hier vooral rekening mee als je gaat rijden en zorg dat jou dit niet overkomt. Een voorbeeld van onverantwoord rijden is het feit dat je een wedstrijd houdt op de weg samen met een andere deelnemer.

Rijden onder invloed

Een ander voorbeeld van onverantwoord rijgedrag is dat je gaat rijden terwijl je onder invloed bent van verdovende middelen of alcohol. Als gevolg van deze zaken is het zo dat je niet meer in staat bent om snel te reageren in het verkeer. Als gevolg van de alcohol heb je bijvoorbeeld een langere reactietijd waardoor de remweg tevens langer wordt. Hierdoor is de kans op een ernstig ongeluk nog groter dan normaal. Rijden zonder invloed is al snel bereikt als je een paar glazen alcohol op hebt gedronken, daarom is het altijd verstandig om niet te drinken voorafgaand aan het rijden. Op het moment dat je dit wel doet en je wordt betrapt dan heb je kans op afname van jouw rijbewijs.

De regels die gelden voor een automobilist

Wellicht dat jij je afvraagt wat voor regels gelden voor jou als automobilist, het is namelijk belangrijk om te weten dat niet ieder regel hetzelfde is. Als je een beginnende bestuur bent en je hebt jouw rijbewijs nog niet langer dan vijf jaar, dan gelden andere regels ten opzichte van een ervaren bestuurder. Bij een ervaren bestuurder zijn de limieten voor het gebruik van alcohol hoger achter het stuur. Door deze regels te kennen, die te vinden zijn op het internet, voorkom je dat jouw rijbewijs wordt ingenomen.

Bezwaar maken bij inname van een rijbewijs

Als jouw rijbewijs is ingenomen dan geldt dit voor een bepaalde tijd. Vaak krijgen binnen een korte termijn weer een kans om jouw rijbewijs terug te krijgen. Mocht je niet kunnen wachten op dit moment dan kan je bezwaar maken tegen wat er is gebeurd. Door een aantal formulieren in te vullen kan je bij de gemeente aangeven dat jij jouw rijbewijs terug wenst te krijgen.

 

Meer informatie: Omnius