Punksquad
Image default
Aanbiedingen

Wat is giardia en hoe herken ik het?

Wat is giardia en hoe herken ik het?

Een hond is een echte trouwe vriend en die wil je natuurlijk zo goed mogelijk beschermen tegen parasieten, ziektes of andere ongemakken. Daarom kan het van belang zijn om bepaald gedrag op te merken en daar op tijd wat mee te doen. Misschien heb je er nog niet eerder van gehoord, maar een giardia is zo’n parasiet. In deze blog lees je wat giardia bij honden doet en vooral wat je er tegen kunt doen. 

 

De giardia parasiet

Handen zijn kwetsbare dieren, er is dus niks zo vervelend als wanneer het beestje ziektes oplopen. Bij honden is de giardia een van de meest voorkomende parasieten. In veel gevallen leidt de parasiet tot diarree, zodra de hond ouder wordt, hebben ze hier vaak minder last van. Diarree is een een klacht waar een hondje lastig vanaf komt en daarbij komt het vaak ook nog terug. Het komt vaak voor dat honden de parasiet oplopen door vuil van de straat of als ze bijvoorbeeld hun pootjes likken. Niet alleen dieren kunnen last hebben van de parasiet. Hij komt namelijk ook vaak voor bij mensen, zowel volwassenen als kinderen. Ook dit gebeurt in de buitenlucht, kinderen hebben dan ook een grotere kans om de giardia parasiet op te lopen door het buitenspelen.

 

Hoe herken je de giardia?

Niet alle honden die de giardia parasiet oplopen hebben hier ook daadwerkelijk last van. Het immuunsysteem en de voeding van de hond kunnen hier ook invloed op hebben. Vooral bij jonge en zwakke honden kan de giardia een ernstig probleem worden. Een aantal symptomen zijn onder andere maagkramp, ernstige winderigheid, braken, bloederige en slijmerige diarree of gebrek aan eetlust. Hoofdzakelijk kun je het beste letten op de ontlasting van jouw hond. Het hoofdsymptoom is namelijk langdurige en chronische diarree. 

 

De behandeling

Als je het gevoel hebt dat jouw hond misschien last heeft van de giardia parasiet is het belangrijk om toch even de dierenarts te bellen. Vaak schrijft de arts dan een kuur voor bestaande uit metronidazol en fenbendazol. Er zijn ook een aantal andere acties die je kunt ondernemen na het bezoek aan de dierenarts, denk bijvoorbeeld aan het wassen van de dekens van je hond of het reinigen van oppervlakken waar je hond veel komt. 

 

https://nl.bellfor.info/