Punksquad
Image default
Woning en Tuin

Houten vloeren in mijn huis

De vraag werd gesteld: “Mevrouw, welke houten vloeren wilt u in het huis?”. Het moment was daar, nog één beslissing, een korte verbouwing, en we konden het huis in. Maar toch moest ik een tijdje nadenken over die beslissing. Want welke houten vloeren wou ik eigenlijk in het huis? Dat het houten vloeren moesten worden wist ik al zeker. Ik heb niets met tapijt of laminaat. Tapijt is een verschrikking om schoon te maken, misschien nog geschikt voor de slaapkamer, maar daar blijft het ook bij. Laminaat ziet er zo artificieel uit, het kan gewoon niet op tegen de warme uitstraling van een houten vloer. Ik heb nog lang getwijfeld tussen tegels en houten vloeren, maar uiteindelijk ben ik toch gebleven bij houten vloeren omdat ik ze mooier vind. Maar toen kwam dus de vraag: “Welke soort houten vloeren wilt u in het huis?” Gelukkig kun je bij Bax Houthandel terecht voor verschilllende soorten houten vloeren.

Beuken houten vloeren

De eerste houtsoort die me opviel was de beuk voor beuken houten vloeren. Het is een traditionele houtsoort, maar je kunt er ontzettend veel kanten mee op. Beuk heeft een wit-gele kleur en een zacht rossige nerf, maar het kan zo gekleurd worden dat het meer op mahonie of kersenhout lijkt. Wat mij aantrok in beuken houten vloeren was de lagere kans op knoesten in het hout, want die vind ik lelijk.

Brown maple vloeren

Brown maple vloeren zijn echter harder dan beuken houten vloeren, dus als je er iets op laat vallen zullen ze minder snel beschadigd raken. Ook heeft maple een meer bijzondere uitstraling dan beukenhout met de bruin/witte schakering. Maple is echter minder geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming, iets wat ik wel aan het overwegen was om te laten installeren. Ook zijn brown maple vloeren wat goedkoper dan beuken houten vloeren.

De beslissing

Uiteindelijk ben ik toch voor beuken houten vloeren gegaan, omdat die wel te combineren zijn met vloerverwarming. Ik ben nou eenmaal een koukleum, dus dit was de geschiktere houtsoort wat dat betreft. De vloer is al gelegd, en ik ben erg tevreden over het resultaat! Mijn huis ziet er van binnen geweldig uit met de nieuwe beuken houten vloeren.