Punksquad
Image default
Woning en Tuin

Doffe plekken op laminaat herstellen

Als je last hebt van doffe plekken op je laminaatvloer kan dit erg vervelend zijn. Wat je het beste hier tegen kunt doen is afhankelijk van de oorzaak. Voorkomen is in ieder geval het beste want als je voor heel je woning nieuw laminaat moet kopen kan dit duur uitvallen. We geven je hier meer informatie over hoe je je laminaat kan herstellen.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaken zijn: krassen of vlekken van meubilair, waterschade, een lekkende leiding, water van een aquarium, water geven aan planten, met de verkeerde middelen laminaat schoonmaken, een warmtebron die op het laminaat staat of een laminaatvloer die niet op de juiste manier onderhoud gekregen heeft.

Er zijn verschillende manieren om laminaat weg te werken. Je kunt dit door middel van polijsten doen, echter moet je dan wel letten op de dikte van je vloer. Als de toplaag erg dun is haal je deze namelijk met polijsten nog meer weg.

Diverse manieren

Je kunt ook gebruik maken van was of wax, hiermee kun je scheuren, gaten, krassen en deuken herstellen. Het product kun je veilig gebruiken en het droogt snel. Je kunt ook gebruik maken van laminaatvuller, deze werkt hetzelfde als bij plamuur. Je smeert simpelweg laminaatvuller op een plamuurmes en op deze manier smeer je de beschadiging in.

Kies wel voor de juiste kleur om beschadiging zo min mogelijk te verduidelijken. Tevens kun je kiezen voor olijfolie om doffe plekken te herstellen. Het is echter wel een goedkope en tijdelijke oplossing die niet zo goed werkt als de professionele middelen. Aangezien olijfolie heel vet is kan het wel kleurverschillen neutraliseren.

Volledig herstel is lastig, maar door doffe plekken met olijfolie weg te werken zullen ze in ieder geval minder goed zichtbaar zijn. Verder kun je ook kiezen voor waskrijt die redelijk veel overeenkomt met de kleur van je laminaatvloer. Je kunt het verhitten met een aansteker en vervolgens de gesmolten krijt op het beschadigde deel smeren.

Als niks helpt kun je ook nog kiezen voor het vervangen van je laminaat. Het beste kun je hiervoor wel contact opnemen met iemand die je hier meer informatie over kunt verschaffen.