Punksquad
Image default
Onderwijs

Werk en opleidingen, 4 belangrijke voordelen van een duale opleiding

In je zoektocht naar een baan of het beroep dat echt bij je past, ben je waarschijnlijk ook al in aanraking gekomen met duale opleidingen. Het combineert praktisch leren in een bedrijf met het leren van theorie in een beroepsschool. De opleiding duurt twee tot drieëneenhalf jaar en in die periode breng je enkele uren per week door op de beroepsschool. Werken en leren tegelijkertijd vormt een uitdaging. Het vereist immers dat je in het bedrijf werkt naast je opleiding aan de vakschool. Maar de voordelen van zo’n leertijd kunnen niet worden ontkend.

1. Je eerste eigen salaris

Geld mag niet de doorslaggevende reden zijn om een opleiding te kiezen. Het heeft echter wel zijn voordelen om het al tijdens de opleiding te verdienen. Met een duale opleiding verdien je vanaf de eerste dag een maandsalaris.

2. Grote kans om door het bedrijf te worden aangenomen

Vooral in onze steeds sneller veranderende wereld streven veel mensen naar werkzekerheid. Een duale opleiding kan je die zekerheid bieden. Want de kans dat je na je eindexamen wordt aangenomen door het bedrijf dat je alles heeft geleerd, is groot.

3. Werkervaring opdoen

Vanaf de eerste dag van je stage verdien je niet alleen geld, maar doe je ook werkervaring op. Dit geeft je een voorsprong op degenen die een louter schoolse leertijd volgen. De werkervaring die je opdoet, zal zich later niet alleen uitbetalen in je dagelijkse werk, maar ook als je van bedrijf wilt veranderen of een verdere opleiding wilt volgen.

4. Afwisselend tussen bedrijf en school

Drie jaar lang alleen theorie leren kan op een gegeven moment demotiverend werken. Als je juist werk en leren combineert wissel je regelmatig tussen school en het bedrijf. Hetzij door één of twee dagen per week in de vakschool door te brengen, hetzij door deze uren in een blok te verdelen. Dat wil zeggen met voltijdse lessen over verscheidene weken. Door deze verandering leer je alles wat je nodig hebt voor je toekomstige beroep. Zowel in theorie als in de praktijk. Het mooie is dat alles wat je leraren je op school leren, je meteen op je werk in praktijk kunt brengen.