Punksquad
Image default
Mode en Kleding

Kiezen voor kwalitatieve en duurzame kleding

We houden er allemaal van om af en toe een koopje te scoren. Maar de wetenschap dat we daardoor medeplichtig zijn aan oneerlijke arbeidsomstandigheden en luchtvervuiling bederft al snel ons plezier. Toch is duurzamere kleding en eerlijke kleding mogelijk.

Probeer Fast fashion te weerstaan
Fast fashion is de trend die de laatste jaren het modebeeld heeft overgenomen. Grote modeketens proberen hun klanten te verleiden met goedkope kledinglijnen, waarbij ze elke week een nieuw artikel toevoegen. Kwaliteit is van ondergeschikt belang, zolang de klant maar zo veel mogelijk artikelen koopt. Niet erg als je de kleren moet weggooien nadat je ze slechts een paar keer gedragen hebt. Uiteindelijk betaalde je er maar een paar euro voor. Een win-win situatie voor zowel producent als consument, althans zo lijkt het.

De negatieve gevolgen van dit soort mode moeten echter niet onderschat worden. Ten eerste is katoen een van de meest milieubelastende gewassen ter wereld. De katoenteelt is verantwoordelijk voor een kwart van het gebruik van insecticiden in de wereld, meer dan welk ander gewas ook. Twee derde van de katoenproducerende landen gebruikt chemische stoffen die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als gevaarlijk worden geclassificeerd.

Bovendien vergt de katoenteelt enorme hoeveelheden water. Voor één spijkerbroek is bijvoorbeeld 10.000 liter water nodig. Ten tweede moet de produktie zo goedkoop mogelijk zijn om de lage kleinhandelsprijzen te kunnen handhaven. Daarom wordt de katoenteelt vaak verplaatst naar landen zonder sterke vakbondswetten, zoals Bangladesh, waar de arbeiders in slechte arbeidsomstandigheden moeten zwoegen voor een extreem laag loon.

Kleding die wel in de juiste omstandigheden is gemaakt kun je bijvoorbeeld vinden in de eerlijke kleding webshop van ADUH.