Punksquad
Image default
Gezondheid

Dry needling in Veenendaal: hoe is deze behandelmethode ontstaan?

Wellicht heeft u ooit al eens van deze behandelmethode gehoord. In Ede wordt dry needling onder andere uitgevoerd door Centrum voor Fysiotherapie Beatrixpark, het grootste fysiotherapeutische behandelcentrum in de omgeving van Veenendaal. Met een droge naald worden verkrampte spierverdikkingen (triggerpoints) aangeprikt. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd hiervoor de basis gelegd. Toen werd er nog met zoutoplossingen gewerkt. In de jaren zestig begon men met het injecteren van pijnstillers in spieren. Ook werd toen het begrip ‘triggerpoint’ gelanceerd.

De behandeling met droge naalden: iets heel anders dan acupunctuur

De in Veenendaal aangeboden behandeling dry needling vindt zijn oorsprong dus, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, in Westerse behandelmethodes. Niet voor niets ziet u het terug in reguliere behandelparktijken. Door het gebruik van de naald vergelijkt men de behandeling nogal eens met acupunctuur, maar de naald is de enige overeenkomst. Dry needling is dus geen alternatieve geneeswijze en richt zich puur op spieren, niet op energiebanen.

De gebundelde kracht van een multidisciplinair team

Het Centrum voor Fysiotherapie Beatrixpark in Ede biedt overigens nog veel meer behandelvormen aan. Bij deze grote zorgaanbieder kunt u bijvoorbeeld terecht voor manuele therapie, hooikoortstherapie, bekkenbodemtherapie en fysiotherapie bij diabetes. Fysiotherapie bij diabetes betreft een twaalf weken durende groepsbehandeling. Hierbij zijn ook verpleegkundigen en diëtisten betrokken. Fysiotherapie bij diabetes is het ultieme voorbeeld van een behandeling die de meerwaarde van een multidisciplinair team bewijst. Het fysiotherapeutisch centrum is bij het Eerstelijnscentrum Beatrixpark aangesloten.

Ervaren en geschoolde therapeuten

Bij dit centrum wordt uw behandeling enkel door ervaren en geschoolde fysiotherapeuten uitgevoerd. Ieder heeft zijn eigen specialisatie. Ook om dry needling in Veenendaal te kunnen uitvoeren, is een intensieve en geaccrediteerde opleiding noodzakelijk. Het grote voordeel van het centrum is daarnaast dat deze ook in de avonduren en op zaterdag geopend is. Zelfs wanneer u een druk programma hebt, kunt u terecht voor uw behandeling. Er bestaan overeenkomsten met alle zorgverzekeraars.