Punksquad
Image default
Electronica en Computers

Beroepsprofiel van een test consultant

We gaan hier proberen uit te leggen wat een professionele test consultant is en wat zijn werkzaamheden precies inhouden. Een testconsultant houdt zich voornamelijk bezig met het adviseren van mensen binnen een bepaald bedrijf over de huidige testmethodes en technieken om testprocessen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Een test consultant adviseert niet alleen over bestaande technieken, maar zoekt ook nieuwe tools die weer kunnen helpen in dit proces. Ook creëert een test consultant soms zijn eigen technieken voor het testen die bij kunnen dragen aan de huidige testmethoden van een bedrijf. Als je een test consultant wilt worden heb je dan ook een verregaande technische kennis nodig en de nodige opleidingen zijn hiervoor verricht. Je wordt dit dan ook niet zomaar.

Een test consultant doet meer dan alleen het adviseren van de projectmanager over de juiste testmethoden. Als de projectmanager eenmaal is geadviseerd en overtuigd van de nieuwe methoden, moeten de testers ook worden ondersteund bij de werkzaamheden. Ook dit hoort bij het beroepsprofiel van een test consultant. Als test consultant heb je dus een hele afwisselende baan en je bent zeker niet alleen bezig met IT. Dat is wel het voornaamste, maar je werkt ook met veel verschillende mensen, afdelingen en groepen en zult je dus ook zeker sociaal vaardig tegenover deze mensen moeten opstellen.

Test consultant gezocht

Wij zijn op zoek naar een goede en het liefst ervaren test consultant die al enige werkervaring heeft in dit opzicht. Als test consultant ben je mede verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met testmethoden binnen het bedrijf. Je geeft adviezen aan de projectmanager over de bestaande testmethoden en wat hier eventueel aan verbeterd zou kunnen worden. Zelf ga je ook aan de slag met het ontwikkelen van nieuwe en verbeterede testtechnieken, omdat het altijd beter kan. Je hebt dan ook een diepe technische kennis nodig als je een goede test consultant wilt zijn.

Als test consultant doe je meer dan alleen adviezen uitbrengen over de huidige testtechnieken. Deze technieken moeten natuurlijk worden uitgevoerd en dit gebeurd door testers binnen het bedrijf. Als test consultant zorg je ervoor dat de testers alles wat er van ze gevraagd wordt begrijpen en je ondersteund ze bij de testen. Je kan dit doen door het geven van persoonlijk advies, trainingen of het samenstellen van een instructiehandleiding. Je moet dus ook communicatief vaardig zijn, zowel in woord als geschrift.

De belangrijkste contactpersoon voor een test consultant blijft toch echter de project manager, omdat deze uiteindelijk bepaald welke technieken er worden toegepast en welke training er nodig is voor de testers.

http://www.praegus.nl/solutions/test-consultancy/