Punksquad
Image default
Dienstverlening

Trauma Begrijpen en Genezen

Velen van ons zijn bekend met “grote T” trauma’s: een soldaat die terug komt uit de oorlog; een overlevende van een natuurramp; een slachtoffer van misbruik. In het geval van de soldaat kan het ook zijn dat hij onder posttraumatische stress stoornis (PTSD) lijdt, en een auto die terug slaat kan opgeslagen herinneringen opwekken.

De soldaat wordt eigenlijk weer terug getransporteerd naar het slachtveld, ziet de kleur van rakketen in de lucht tijdens de nacht, hoort het geschreeuw van zijn gewonde kameraden en voelt zich alsof hij op elk moment kan sterven. Zonder behandeling blijven deze herinneringen opkomen, en leidt het tot de bekende symptomen van extra waakzaam zijn, nachtmerries, hallucinaties, en isolering. Soortgelijke symptomen kunnen ook ervaren worden door overlevenden van natuurrampen of misbruik slachtoffers. We herkennen de dramatische aard van de symptomen en de gebeurtenissen die ze veroorzaakt hebben.

“Kleine t” trauma, hoewel het misschien minder dramatisch is in symptomen, kan een alomtegenwoordig negatief effect op het leven van een persoon hebben. Hoewel slechts weinigen van ons natuurrampen meemaken, kan bijna niemand door het leven gaan zonder een paar “kleine t” trauma’s te beleven, zoals lichamelijke of emotionele verwaarlozing, het ervaren van conflict of misbruik tussen de ouders, pesten of buitensporig plagen, het verliezen van een beminde, vernedering of falen, of onopgeloste schuldgevoelens. We kunnen trauma zien als elke ervaring die een bedreiging is voor het organisme, en die het organisme overweldigt.

Een andere definitie is een ongenezen wond in onze evenwicht. Wanneer we gestrest zijn, proberen wij onze biologische en chemische evenwicht weer terug te krijgen. Trauma kan het resultaat zijn wanneer onze overlevingsmechanismen simpelweg overweldigd worden. Ons brein verstopt de ervaring dan, in plaats van het te verwerken, op een plek waar het woekert en onze vaardigheid om met de wereld om te kunnen gaan negatief beïnvloedt. Onopgeloste trauma zuigt kracht uit onze ego en reduceert onze zelfvertrouwen. Een algemene overtuiging in onze eigen onvermogen om te overleven wordt met elke herhaling bekrachtigd, en leidt uiteindelijk tot een voorspelling dat zichzelf vervult. Trauma is vaak de oorzaak van depressie, angst, eetstoornissen, verslavingen en andere psychologische problemen.

De meest effectieve behandeling van “grote T” trauma is herhaaldelijk bewezen door experimenteel onderzoek. Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is omhoog gekomen als de behandeling van keuze om met post traumatische stress stoornis om te gaan. Hoewel het exacte mechanisme nog in detail onderzocht moet worden, zet EMDR misplaatste herinneringen in verbinding met het gedeelte van het brein die ze succesvol verwerken kan. Na een behandeling met EMDR zal de herinnering behouden blijven, maar het heeft de kracht om onrust te veroorzaken verloren. EMDR is bewezen als opmerkelijk succesvol in het snel aanpakken van kleine t trauma’s en zijn manifestaties in trauma gebaseerde depressie, angst of andere problemen.

https://www.depsycholoog.nl/haarlem